fűtés A nagy fűtés kérdés: kazán vagy hőszivattyú?
telefon

Rendeléssel kapcsolatos információk:

[email protected] - Hétfő-Péntek 7:00-17:00

A nagy fűtés kérdés: kazán vagy hőszivattyú?

A nagy fűtés kérdés: kazán vagy hőszivattyú?


Korábbi blogokban, már volt szó az építőipart jelenleg is átszövő jogszabályi módosításokról. Tisztán látható az Európai Unió törekvése a zöld energia előtérbehelyezésére, a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben, amit tagállamként Magyarországnak is kötelező beépítenie az építésügyi szabályaiba. Január 1.-jén lépett hatályba az új törvény miszerint az új épületek energiaellátását legalább 25 százalékban megújuló energiaforrássokból kell fedezni. Az EU már 2016-ban elkezdte szabályozni az elavult rendszereket, a 813/2013/EU rendelet szerint már csak azok a lakossági felhasználási célra szánt kazánok kaphatnak működési engedélyt, amiknek a hatékonysága eléri legalább a 86 százalékot. Valamint ugyanebben az évben betiltotta nyílt égésterű, beltéri levegőből táplálkozó kazánok újonnan való telepítését. Az új szabályzásnak megfelelően, ha új rendszert szeretnénk telepíteni három választási lehetőségünk van, amik nem mások, mint a hőszivattyús rendszer, a kondenzációs kazán, illetve a kettő ötvözete a kazán-hőszivattyú hibrid rendszer. 

Az Európai Uniós és a hazai szabályozás mellett a megújuló energiaforrások növekvő népszerűségével a nem hagyományos fűtési rendszerek használata iránt is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a háztartások tulajdonosai, a lakosság részéről. A hőszivattyúk, napelemek vagy biomassza kazánok népszerűségének jelenlegi növekedése a háztulajdonosok körében annak a költséghatékonyságnak köszönhető, amelyet ezek az okosan előírt használat esetén biztosíthatnak. Sokan hajlamosak azt hinni, hogy bizonyos megújuló energiákat hasznosító technológiák jobbak, mint más társaik, de a kérdés ennél sokkal komplexebb. Ahhoz, hogy pontos választ kapjunk figyelembe kell venni a felhasználó preferenciáit, valamint az ingatlan jellemzőit, továbbá a kiépítésre szántható pénzösszegez, a költségvetési keretet.

Az új építésű lakásokban sokan a hőszivattyúkat választják a kazánok helyett, mert úgy gondolják, hogy a közeljövőben betiltják a gázkazánokat. A kazángyártók is a kondenzációs kazánokra összpontosítanak, hogy üzletmenetüket fenntartsák, de számos kazángyártó kínál hőszivattyúkat is, hogy alkalmazkodjanak a fűtési módszerek váltásához. Ahhoz, hogy eldönthessük melyik fűtőberendezés a „jobb”, össze kell hasonlítanunk a kazánokat a fenntartható fűtés feltörekvő csillagával, a hőszivattyúval.Kazán

Először is nézzük meg általánosságban mit tudunk a kazánokról melyek széles választékban találhatóak meg a szerelvenyaruhaz.hu -n is, utána kicsit részletesebben megvizsgáljuk a kondenzációs kazán hallatán felmerülő kérdéseket is.

A kazán egy zárt kamrás berendezés, amelyben a „hűtőközeget” (általában vízalapú oldatot vagy vízgőzt) előre meghatározott hőmérsékletre melegítik, amit később hőtermelésére és melegvíz előállítására használnak fel. Amikor kazánt keresünk, érdemes figyelembe venni a következő műszaki paramétereket, amelyek segítségével könnyebben össze lehet hasonlítani a különböző kazánokat, és ennek megfelelően tudjuk kiválasztani az igényeinknek és költségvetésünknek leginkább megfelelő darabot. 

A kazán műszaki jellemzői, amelyekre érdemes odafigyelni:

·       A teljesítmény (névleges teljesítmény)

·       A hatásfok (COP)

·       A felhasznált hűtőközeg típusa

·       A hűtőközeg üzemi hőmérséklete

·       a hűtőközeg üzemi nyomása

·       Hidraulikus ellenállás

Ebben a blogban semmikép sem szeretnék teljesen elmerülni a műszaki paraméterek részleteiben, inkább nézzük meg a különböző kazántípusokat:

·       Biomassza kazánok

·       Fapellet kazánok

·       Kombi kazánok

·       Elektromos kazánok

·       Gázüzemű (hagyományos) kazánok

·       és az új jogszabályok miatt a számunkra legérdekesebb kondenzációs kazán
Mi is az a kondenzációs kazán?

kondenzációs kazánok gázzal vagy olajjal működő vízmelegítők. Magas hatásfokukat úgy érik el, hogy a füstgázok hulladékhőjét használják a kazánba belépő hideg víz előmelegítésére. Az égés során keletkező vízgőz folyékony formára kondenzálódik, ami egy lefolyón keresztül távozik a rendszerből. Mint arra már korábban is utaltam számos országban a kondenzációs kazánok használata kötelező a hatékonyságuk és a környezetbarát tulajdonságaik miatt. Továbbá a kondenzációs kazánok fejlett égéstechnológiája kevesebb nitrogén-oxidot és szén-monoxidot bocsát ki. 

 A legjobb kondenzációs kazán kiválasztása kihívást jelenthet, ezért mindenképp vegye igénybe szakember segítségét, hogy az igényeinek legmegfelelőbb darabot tudja választani


A kondenzációs kazánok típusai

A kondenzációs kazánoknak két különböző típusa létezik. Először is, normál kazánok, amik a meglévő melegvíz-bojlerrel működnek. A második típus a kombi kazán, ahol az eredeti tartályok eltávolíthatók, és a kombi kazán igény szerint tud meleg vizet termelni.


Hogyan működik a kondenzációs kazán?

A kondenzációs kazánokban egy speciális hőcserélő egyben kondenzátorként is működik. A kondenzációs kazánok azért tudnak nagyobb hatásfokot elérni, mert több hőt tudnak a gázokból megkötni - nagyobb hőcserélő felülettel rendelkeznek, hogy a kazán égőjéből minél több hőt tudjanak hasznosítható hővé alakítani, így kevesebb hő távozik.


A kondenzációs kazán előnyei

A kondenzációs kazánok akár 12 százalékkal megnövelt hatékonysággal segítik a környezetet. Újra hasznosítja a füstgázokat és spórolhat vele a jövőbeli energiaszámlákon. Helytakarékosság, mert a kondenzációs kombi kazánnak nincs szüksége melegvíz-tartályra, és számos kompakt-praktikus méretben kapható, így sokkal alkalmasabb és kényelmesebb akár a konyhaszekrényben való elhelyezésre is, mint a hagyományos kazánmodellek.


Hőszivattyú

hőszivattyú egy kazánnal összehasonlítva összetettebb eszköz, de a fő cél a szivattyú működése mögött többé-kevésbé ugyanaz, nevezetesen a hőtermelés. A hőszivattyú működése azon alapul, hogy egy alacsony hőmérsékletű forrásból (levegő vagy a földalatti rétegek) bizonyos mennyiségű hőenergiát vesz fel és továbbít egy magasabb hőmérsékletű fűtőelembe (a szivattyú hűtőközegébe).

 

A legtöbb szivattyú hűtőközegként folyékony hűtőközeget használ, amelyet a föld alatti csövekbe (földhőszivattyú esetén) vagy a külső ventilátorfedeles csövekbe (léghőszivattyú esetén) pumpálnak, ami elnyeli a levegő vagy a föld alatti hőmennyiséget, amit később egy kompresszoron keresztül vezetnek, ahol tovább melegítik és a ház fűtési és melegvíz körébe juttatják.

 

A hőszivattyú kiválasztásakor figyelembe kell venni:

·       A kezdeti telepítési költségek

·       A szivattyú hűtőközegét

·       A szivattyú méretét

·       A szivattyú műszaki jellemzőit, a SEER-értéket (szezonális energiahatékonysági mutató) és HSPF-értéket (fűtési szezonális teljesítménytényező)

·       A szivattyú garanciális feltételeit


Hőszivattyú típusok

A hőszivattyúk összehasonlítása fokozottan ajánlott, ezért érdemes itt is konzultálni egy szakemberrel, mielőtt beruháznánk egybe, tekintve, hogy nagyon sokféle típus létezik, mint például:

·       Légszivattyús hőszivattyú (levegő-levegő szivattyú, fűtőklíma) – a levegőből táplálkozik, innen nyeri ki az energiát, valamint szintén a levegőt használja közvetítő közegként is.

 

·       Földhőszivattyú (geotermikus hőszivattyú) - olyan épületek fűtési-hűtési rendszere, ami hőszivattyút használ a hő átadására a talajba vagy a talajból, ezzel kihasználva a föld hőmérsékletének viszonylagos állandóságát az évszakok során.

 

·       Vízbázisú hőszivattyú (víz-víz szivattyú)- Úgy működnek, hogy a víztömegből hőt vonnak el, és azt energiává alakítják át az otthonunk fűtésére. Ezek egy sor vízbe merülő csővel elnyelik a hőt egy folyóból, tóból, nagy tóból vagy fúrt kútból.

 

·       Levegő-víz hőszivattyú – a levegőből nyeri ki az energiát, de szemben a légszivattyús megoldással, itt a közvetítő közeg a víz.
Végső konklúzió

Bár a hőszivattyú lett a rövid, de lebilincselő versenyünk győztese, vannak bizonyos dolgok, amelyekkel tisztában kell lenni ahhoz, hogy valaki átfogóan megértse, mikor érdemes kazánt vagy hőszivattyút választania ingatlana fűtésére.

Mint az már ismert, a hőszivattyú abszolút bajnok, ha a szén-dioxid kibocsátásról van szó, és a kazánhoz képest jobb hatásfokot tud felmutatni. Mindazonáltal meg kell említeni, hogy míg egy föld- vagy léghőszivattyú, amelynek COP (fűtési teljesítménytényező) értéke 3 körül van, a költségek és a kibocsátások csökkentése szempontjából felülmúlja az elektromos kazánokat és az olajkazánokat, de nem képes felülmúlni egy kondenzációs kazánt.

 

Tekintettel a hőszivattyú magas kezdeti költségeire és korlátozott fűtési teljesítményére, egy kazán olcsóbbnak és bizonyos mértékig hatékonyabbnak bizonyulhat, különösen a hideg téli napokon, amikor nagyobb hőtermelésre lehet szükség. Figyelembe véve a hőszivattyúk folyamatos fejlesztését, arra számíthatunk, hogy a közeljövőben ezek a hőszivattyúk növelni fogják a teljesítményüket, és így magasabb hatékonysági normákat fognak felállítani, amiket a piacon kapható más fűtőberendezések nehezen fognak elérni.

Az egész Európai Unióban, és hazánkban is igyekeznek lehetővé tenni a lakások fűtésében az alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldásokra való átállást, és mivel a hagyományos kazángyártók jelentős része hibrid rendszereket és hőszivattyúkat is kínál, pozitívan tekinthetünk, erre az átállási folyamatra.

Ugyanakkor érdemes kétszer is meggondolni, mielőtt elkapkodja a dolgot, és kazán helyett hőszivattyút választ. A régi és hatalmas gázkazánnak, kondenzációs kazánnak még mindig "van néhány vitathatatlan előnye. Ezzel szemben sokkal elővigyázatosabb intézkedéseket kell tennie, ha egy gázzal működő készülékkel van dolga.

A szerelvenyaruhaz.hu-nál szakembereink segítenek kiválasztani az otthonunkhoz a legmegfelelőbb kazánokat vagy hőszivattyús rendszereket. Mindemellett pedig a kiegészítőkre is figyelünk, így mind boltjainkban, mind pedig webáruházunkban elérhetőek a fűtéstechnikához kapcsolódó kiegészítőink!

Tagek: