MNB zöld lakáshitel Bemutatjuk az MNB új kedvezményes zöld lakáshitelét
telefon

Rendeléssel kapcsolatos információk:

[email protected] - Hétfő-Péntek 7:00-17:00

Az MNB új kedvezményes zöld lakáshitele

Az MNB új kedvezményes zöld lakáshitele

A fenntartható jövő és a zöld energia szélesebb körben való elterjedését és megvalósításának támogatását célzó program már korábban is indult hazánkban. Például a Jegybank által 2019 februárjában induló Zöld Program, aminek keretében egy olyan tőkekövetelmény-kedvezmény program kezdett kibontakozni, ami a lakossági ügyfelek helyett a hitelintézeteket célozta, olyan formában, hogy bővítse a zöld önkormányzati, vállalati és esetenként a lakossági jelzáloghitelek mértékét. Az év elején meghirdetett vállalati zöld programhoz kevesebb, mint fél év alatt a magyaroroszági hitelintézetek több fele, azaz 9 hitelintézet csatlakozott. A vállalati zöld tőkekedvezménynek köszönhetően a naperőművek finanszírozásában résztvevő bankok összesen 93 milliárd forint hitelt folyósítottak. Valamint a zöld kötvényeknek köszönhetően márciusig mintegy 40 milliárd forint értékű finanszírozást nyújtottak. A zöld kötvényeknek köszönhetően olyan energetikai szempontból környezetkímélőbb zöld beruházások kaptak finanszírozást, mint a környezetkímélőbb, kevesebb vízfogyasztással járó gyártást elősegítő termelő vállalatok vagy az energiahatékony kereskedelmi ingatlanok fejlesztését célzó invesztációk. Ennek köszönhetően a Magyar Nemzeti Bank, Növekedési Kötvényprogramja (NKP) és a zöld tőkekövetelmény-kedvezmény program együttesen a régió egyik legzöldebb kötvénypiacát hozták létre. Az MNB nem mellesleg fontos célokat tűzött ki a jövőre nézve úgy gondolják, hogy Magyarországon 2030-ig több mint 9.000, 2050-ig 25.000 milliárd forintnyi beruházásra lehet szükség a klímacélok elérése érdekében.


Ezen tovább lépve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021. július 6.-án meghirdette az előzetes tervek szerint ez év októberében induló Zöld Otthon Programját, ami 200 milliárd forintos keretösszeggel rendelkezik és a vártaknak megfelelően családok ezreinek biztosíthat kedvező zöld lakáshitelt. A Zöld Otthon Program legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett kínál lakáshitelt mindazoknak, akik magas energiahatékonyságú (legalább BB besorolású), zöld szempontoknak megfelelő házat építenének vagy új ingatlant vásárolnának.

A BB besorolásról már egy korábbi blogban is esett szó, ezt a közel nulla energiaigényű ingatlanok kaphatják meg, miszerint az ingatlan energiahatékonysága eléri a költséghatékonyság szintjét, valamint legalább 25 százalékban a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló energiaforrást használ. Sajnos hazánkban jelenleg alig található ilyen épület az ingatlanok kevesebb, mint 5% rendelkezik BB besorolással, ezen kíván segíteni az MNB új programja és mi is, a szerelvenyaruhaz.hu csapata. Hiszen nálunk a BB minősítéshez elengedhetetlen készülékek, szerelvények találhatóak meg, melyet webshopunkból akár pár kattintás után meg is rendelhetnek vásárlóink!

Az új szabályok bevezetése és a COVID-19 által előidézett gazdasági környezet hatására az építőipari árak ugrásszerűen megemelkedtek, hatalmas drágulás figyelhető meg a gazdaság, ezen szegmensében. Némiképp ezen kíván segíteni ez az új lakáshitelforma. Ugyanis az MNB 0%-os kamat mellett fogja biztosítani az új zöld lakáshitelt a hitelintézeteknek, akik viszont fix 2.5%-os a futamidő végéig rögzített formában értékesíthetik tovább a lakossági ügyfelek számára. A program keretében magas energiahatékonyságú új lakások, családi házak építésére, illetve vásárlására vehető igénybe hitel. 

Az ehhez szükséges berendezések kiválasztása viszont hosszadalmas folyamat lehet, így mindenképpen érdemes akár szakértő csapatunkkal is egyeztetni, hogy a lehető legjobb megoldást válasszuk ki a házfelújítás vagy épp lakásépítés során.


Minden, amit a hitelről tudni lehet

·      A kölcsön kamata a futamidő végéig fix 2.5%, ami még kedvezőbb a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) fix 3 százalékos kamatánál is

·      A kölcsön maximális futamideje 25 év

·      A hitelt várhatóan októbertől lehet igényelni

·      A hitelösszeg nem haladhatja meg a 70 millió forintot. (Támogatott kölcsön esetében ez kiugróan magas összeg, összehasonlításképpen a CSOK-hitel maximális összege gyermekszámtól függően 10-15 millió forint.)

·      Kizárólag új építésű lakások vásárlására és lakásépítésre fordítható a hitel

·      A célingatlannak el kell érnie legalább a BB energetikai besorolást

·      Kizárólag magánszemély kaphatja meg a hitelt. (Projektcégek nem igényelhetik a kedvezményes kölcsönt.)

·      Nem tudni gyermekszámra, családi állapotra vonatkozó elvárásról


Tisztázandó kérdések

Van pár kérdés, ami még nem világos, hogy is kerül szabályzásra az új program keretein belül. 


Egymás után többször is igénybe vehető-e a kedvezményes Zöld Hitel?


A személyhez kötődő hitelekkel szemben, mint a Családi Otthonteremtési Kedvezmény vagy a Babaváró Hitel, amik csak egyszervehetők igénybe ez a támogatási forma nem zárja ki teljes mértékben, hogy egy személy többször is éljen vele, mivel a támogatás fő célja az alacsony energiaigényű ingatlan építése. Ugyanakkor még nem tisztázott, hogy lesz e lehetőség többször felvenni a kedvezményes zöld hitelt.


 Az hitel felvétele után kötelező lesz e beköltözni az ingatlanba?


Összehasonlítási alapként itt is szolgálhat a CSOK, ahol a hitel feltétele, hogy az igénylők legalább 10 évig életvitelszerűen éljenek az ingatlanban. Ha az MNB új hitelének nem lesz, ilyen kikötése, akkor remek lehetőséget biztosít egy zöld ingatlan felépítése, mint befektetés is.

Az új ingatlanra a hitelkiegyenlítéséig biztosan elmondható, hogy elidegenítési és terhelési tilalmat fognak bejegyezni, de felmerül a kérdés, hogy ha eladásra kerül az ingatlan vajon éri-e valamilyen negatív hatás majd az eladót, azaz a hitel igénybe vevőjét. 

A hitel maximális terjedelme, mint azt fentebb is említettük 70 millió forint, de az még nem tisztázott, hogy jövedelem arányos lesz a felvehető hitel mértéke vagy jövedelemtől függetlenül lesz lehetőség a hiteligénylésre.

Továbbá kérdéses az is, hogy egy kimagaslóan nagy értékű új ingatlan építése esetén ami több, mint 70 millió forintba kerül, az MNB lehetőséget ad majd más hitelekkel való kombinálásra vagy kizárja ennek lehetőségét.  

 

Összességében jól látszik, hogy nemcsak az Európai Unió nyugati országaiban, hanem Magyarországon is fejlődésnek indult a zöld beruházások fejlesztését célzó támogatások pénzügyi-gazdasági rendszere., melyet mi magunk is támogatunk teljes vállszélességgel. Termékkínálatunk és szakmai csapatunk felkészültsége is ezt hivatott tükrözni. Ez a fajta fejlődés elengedhetetlen a klímaváltozás megfékezése és a fenntartható jövő célkitűzéseinek elérése szempontjából.

Amennyiben lakásfelújítás vagy építés előtt állunk, és szeretnénk igénybe venni a Zöld lakáshitelt, úgy mindenképpen érdemes szétnézni a szerelvenyaruhaz.hu webáruházában, hiszen olyan elengedhetetlen berendezések és megoldások megtalálhatóak nálunk, mint a:
- légtechnikai megoldások
- Szivattyú és vízkezelés
- megújuló energia
- fűtéstechnikai megoldások
- elektromos és gázkazánok

Amennyiben pedig árajánlatot szeretnél kérni tőlünk, úgy bátran keresd fel az árajánlatkérő oldalunkat!