fűtés Mire figyeljünk a fűtési szezonban?
telefon

Rendeléssel kapcsolatos információk:

[email protected] - Hétfő-Péntek 7:00-17:00

Mire figyeljünk a fűtési szezonban?

Mire figyeljünk a fűtési szezonban?

A hűvösebb idő beköszöntével megkezdődött a fűtési szezon, azonban ilyenkor számos dologra kell figyelnünk, amivel nem csak spórolhatunk, de egészségesebbé tehetjük otthonunkat. Az utóbbi hónapokban elszabadult rezsiárak miatt alaposan figyelni kell, hogy miképp üzemeltetjük a fűtést. Természetesen az a legjobb, ha szigetelt házban, lakásban élünk, hiszen úgy jelentősen több energiát spórolhatunk meg.

Ha eddig sokat gondolkodtunk a nyílászáró cserén, akkor azt érdemes minél hamarabb megejteni, hiszen a korábbi, nem megfelelően szigetelt zárókon át távozik a hőmennyiség jelentős része. Ezen felül pedig érdemes magát a fűtéskorszerűsítést is elvégezni, hiszen hosszú távon jót tesz a pénztárcának egyaránt.

 

Figyeljünk a szellőztetésre!

Az egyik legfontosabb dolog, hogy érdemes aktívan szellőztetni, ugyanis a belső térben megtalálható allergének, illetve a szén-monoxid egészségkárosodást okozhat.

A fűtési szezonban kevesebbet nyitjuk ki az ablakokat, azonban érdemes mindig szellőztetni. A lakás levegőjében felhalmozódik a vízpára, ami a falakon és az ablakokon csapódik le, így a nedvesség miatt a penészgombák és poratkák is megjelenhetnek. Emiatt nagyon fontos, hogy naponta többször szellőztessünk, hiszen ameddig a szennyezett levegő kiáramlik, addig tiszta levegő áramlik be.

 

Hogyan tarthatjuk meg az otthon melegét?

Elmondhatjuk, hogy a fűtés kapcsán két lehetőségünk van arra, hogy csökkentsük a rezsiköltségeinket, így érdemes ezen lehetőségeket fontolóra venni.

Az első az úgynevezett aktív mód. Ezalatt a megújuló energiát termelő gépészeti berendezések használatát kell érteni. Az ilyen aktív rendszerek kiépítésénél a tervezés és engedélyeztetés, valamint az időszakos karbantartás időbeli és pénzügyi ráfordításával is számolnunk kell.

A másodiknál, a passzív módon történő energia megtakarításnál a kimagaslóan energia hatékony hőszigetelő termékekkel lehet biztosítani. Ezek a beépítést követően már nem igényelnek további rendszeres karbantartást, továbbá az épület teljes életciklusán keresztül végzik ezt a feladatukat változatan hatékonysággal.

 

Mit csináljunk, ha nem tartózkodunk otthon?

A kérdés ilyenkor mindig az, hogy mennyi időre hagyjuk el otthonunkat, illetve milyen maga az időjárás. Ezek olyan befolyásoló tényezők, amelyek jelentősen kihatnak az energiafelhasználásra.

Amennyiben csak pár órára hagyjuk el otthonunkat, valamint maga az időjárás sem megy mínuszba, akkor érdemes magát a fűtést egy alacsonyabb hőfokra beállítani. Így nem hűl ki házunk, lakásunk, így amikor hazaérkezünk, nem kell a nulláról felfűteni otthonunkat. Természetesen akkor kikapcsolhatjuk a fűtést, amikor a kinti időjárás is melegebb, de általában ajánlott minimálisan is, de bekapcsolva hagyni, hogy később emiatt ne fogyasszunk többet az otthonunk teljes felfűtésével.

Amennyiben több napra kell elhagynunk otthonunk, akkor is mérlegelni kell. Amennyiben tartósan hideg van az időjárás miatt, akkor ajánlott alacsonyabb hőfokon, de bekapcsolva hagyni a fűtést. Ha teljesen kikapcsoljuk, kihűlnek a falak, így amennyiben újra befűtenénk, akkor nagyon sok energiát égetnénk el ezzel a művelettel.

 

Klímával is fűthetünk!

A jó hír az, hogy manapság a legtöbb inverteres klíma alkalmas fűtésre egyaránt. Ameddig nincsenek erős fagyok, addig ezek a berendezések képesek a lakás egy-egy helyiségeit alaposan felfűteni. Napjainkban pedig érdemes nagyon elgondolkodni azon, hogy gázzal, vagy villannyal fűtünk-e, hiszen hatalmas árkülönbségek mutatkozhatnak.

Amennyiben egy régebbi gázkazánnal rendelkezünk, akkor érdemes lehet klímára állnunk, hiszen ameddig a gáz hétszeres áremelkedésen esett át, addig az áram kétszeresen. Viszont, ha egy újabb kondenzációs kazánnal rendelkezünk, akkor továbbra is megfelelő választás lehet sokak számára gázzal fűteni, hiszen jóval kevesebb energiát használ egy ilyen berendezés, így a megszabott átlagfogyasztás alatt tudjuk tartani a gázfogyasztásunkat.

 

Nézz szét nyugodtan webshopunkban, ugyanis számos termék közül válogathatsz az otthoni rezsicsökkentés kapcsán így a téli szezon folyamán. Amennyiben van olyan berendezés, melyet jelenleg nem találsz a kínálatunkban, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot az erre dedikált aloldalunk segítségével és kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot, hogy a lehető legjobb megoldást kínálják.

Hozzászólások

Írj hozzászólást