Néhány tipp az energia spórolására
telefon

Rendeléssel kapcsolatos információk:

[email protected] - Hétfő-Péntek 7:00-17:00

Spóroljunk a fűtéssel

A kőolaj és gáztartalékok végesek, ezért érdeke mindenkinek, hogy a korlátozási sorrend végén szereplő fogyasztók mértékletesen fogyasszanak, azaz a lakosság és az egyéb kisfogyasztók is takarékosan használják ezt a szűkös erőforrást. Hazánkban az éghajlati viszonyok miatt átlagosan 7 hónapon át kell fűtenünk lakásainkat, mely nem kis anyagi nehézséget jelent ezekben a hónapokban. Ezért mindenképpen érdemes azokat a lehetőségeket kiaknázni, melyekkel csökkenteni lehet a fűtési költségeket.

1. - Csökkentsük hőmérsékletet! A lakásban és a munkahelyeken is elég 20-21 fok, a túlfűtés helyett inkább öltözzünk melegebben! Ha 2°C fokkal lejjebb tekerjük a termosztátokat, azzal 10% energiát takaríthatunk meg.
2. - Ne fűtsünk, ha nincs rá szükség! Ha nem tartózkodunk otthon, tekerjük lejjebb a fűtést, és éjszakára is érjük be alacsonyabb, 16-17°C-os hőmérséklettel! Ne fűtsük a nem használt helyiségeket!
3. - Használjuk ki a napot! Tegyük szabaddá az ablakokat, engedjük, hogy a napfény melegítse a lakást!
4. - Este eresszük le a redőnyt! Sötétedéskor, a redőnyök leeresztésével és a függönyök behúzásával kevesebb meleg szökik el!
5. - Szellőztessünk okosan! Többször, de rövid ideig szellőztessünk, ezzel is csökkenthetjük a fűtésre fordított energiát! Ha folyamatosan résnyire hagyjuk nyitva az ablakot, akkor az utcát melegítjük a lakás helyett!
6. - Párásítsunk! Ha elég párás a levegő, az alacsonyabb hőmérsékletet is melegnek érezzük, így néhány fokkal hűvösebbel is beérjük.
7. - Hagyjuk szabadon a fűtőtestet! A radiátort elzáró bútorok elnyelik a meleg nagy részét. Ügyeljünk rá, hogy a függöny ne lógjon a radiátorra!
8. - Szereljünk fel hőtükörfóliát! Gyorsan, könnyen kivitelezhető megoldás a fűtési energia csökkentésére a radiátor mögé szerelt hőtükörfólia, amivel akár 5-6 százalékot is spórolhatunk.
9. - Spóroljunk a meleg vízzel is, fürdés helyett zuhanyozzunk, így harmadannyi vizet és energiát használunk, mintha kádban fürödnénk.


Az energiatudatos életforma a hétköznapokban is nagyon hasznos és pénztárcakímélő.