rezsicsökkentés Rezsicsökkentő tippek otthonra – spórolj okosan!
telefon

Rendeléssel kapcsolatos információk:

[email protected] - Hétfő-Péntek 7:00-17:00

Rezsicsökkentő tippek otthonra – spórolj okosan!

Rezsicsökkentő tippek otthonra – spórolj okosan!

A rezsicsökkentés már lassan 10 éve van a köztudatban, hiszen minden közüzemi számla első oldalán megfigyelhető a felhívás, hogy mennyit spóroltunk meg ennek köszönhetően az elmúlt években. Sajnos ez mit sem jelent, ugyanis a nemrégiben elszabadult rezsiárak alaposan feltornászták az árakat: az áram ugyan csak kétszeresére nőtt, viszont a gáz több, mint hétszeresére gyarapodott abban az esetben, ha meghaladjuk a kormány által meghatározott átlagfogyasztás éves mértékét. Ezek miatt érdemes mindenre figyelni, így összeszedtünk pár ötletet, amivel hosszabb távon többet spórolhatunk otthonunkban.

 

Miért fontos a rezsicsökkentés?

Minden háztartásban más és más szokások uralkodnak, azonban összességében elmondhatjuk, hogy mindig van hova spórolnunk. Talán bagatellnek tűnik, de újra és újra felmerül a téma, mely szerint ne hagyjuk feleslegesen felkapcsolva a villanyt, ha nem tartózkodunk az adott helyiségben. Nézzünk körül, milyen fényforrásokat, vagy égőket használunk, hiszen, ha van egy-két hely, ahol még nem váltottunk LED-re, akkor ott érdemes meglépni azt, hiszen átlagosan 90 százalékkal fogyasztanak kevesebbet.

Ugyanezek igazak a víz felhasználásakor is. Amennyiben lehetséges, akkor használjunk mosogatógépet, hiszen általa sokat spórolhatunk. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, akkor érdemes megnéznünk a csaptelepet, hogy minden rendben van-e vele, esetleg nem csöpög, szivárog. Csaptelep vásárlásakor érdemes alaposan szétnézni, hiszen megannyi alternatíva közül választhatunk, hogy elsőre nehéz a megfelelőt megtalálnunk. Ilyenkor érdemes összegyűjteni az elképzeléseinket és segítséget kérni a szakemberektől.

Apró dolognak számítanak ezek, de ha odafigyelünk a minimális részletekre is, akkor éves szinten több ezer forintot spórolhatunk meg vele, ami a jelenlegi helyzetben nem elhanyagolható. Mi több, lehet így tudunk bent maradni az újonnan megszabott átlagos rezsicsökkentés mértékében.

 

Ha nem vagy otthon, ezekre figyelj, hogy spórolhass

Háztartásonként ami leginkább sokat fogyaszt, míg nem tartózkodunk otthon, az maga a fűtés a hidegebb hónapok alatt. Amennyiben egy-egy helyet nem igazán használunk, mint az kamra, vagy garázs, akkor ott érdemes kikapcsolni a fűtést – esetleg minimálisra venni azt. Ha több órán át nem vagyunk otthon, akkor a gázt semmiféleképpen nem érdemes kikapcsolni, hiszen a lakás újra felfűtésével több energiát vesztünk el, illetve több időbe is kerül, mire felmelegszik. Ugyanez igaz, ha több napos távollétünket töltjük: ilyenkor érdemes átlag 12 fokot beállítani télen.

Érdemes tudni, de ha csak egy Celsius fokkal csökkentjük a hőmérsékletet, akkor nagyjából 5 százalékos megtakarítást érhetünk el vele. Egy nagyobb házban érdemes a folyosón és az előtérben 15 fokot beállítani, míg a hálószobában 18 fok is elegendő lehet a megfelelő komfortérzethez.

Amennyiben bármilyen egyéb áramot igénylő eszközzel fűtünk, akkor is ajánlott ezen tanácsokat megfogadni, hiszen hosszabb távon ezek betartásával tudunk spórolni.

A fűtési rendszerek fejlődésével az elmúlt években robbanásszerűen bővült a szobatermosztátok választéka, így érdemes szétnézni az ajánlataink között, hogy a hidegebb napokon is a megfelelő hőmérsékletet állíthassuk be.

 

Lényeg a folyamatos felújítás!

Elsőre talán nem gondolnánk, de egy-egy régebbi háztartási eszköz csak úgy falja az áramot. Ilyen lehet egy több éves hűtő, mosógép, mosogatógép, vagy bármilyen egyéb berendezés. Elmondható, hogy a G energiaosztályú termék fogyasztja a legtöbb energiát, míg az A osztályú a legkevesebbet. Ha tudjuk, hogy valamelyik berendezésünk már megérett a cserére, akkor merjünk lépni, hiszen hosszabb távon jelentősebb összeget spórolhatunk meg egy-egy energiatakarékosabb készülékkel.

Amennyiben gázkazánnal fűtjük otthonunkat, azonban egy régebbi berendezéssel rendelkezünk, akkor is ajánlott elgondolkodni a cserén. Egy kondenzációs gázkazán a hagyományosokhoz képest sokkal energiatakarékosabb és egyben jobb hatásfok érhető el általa. Érdemes széles kínálataink között szétnézni, hiszen több termék közül lehet válogatni.

 

Egyéb spórolási tippek

Szintén nem elhanyagolandó rezsicsökkentés szempontjából a nap végén fürdés helyett zuhanyzást választani, hiszen egyharmadára csökkenthetjük ezen módszerrel az elfogyasztott víz mennyiségét – főleg, ha megfelelő zuhanyfejet választunk. De akár egy takarékos öblítőtartály beszerzése is hasznos lehet, hiszen hosszabb távon nagyobb mennyiséget spórolhatunk meg általa.

 

Nézz szét nyugodtan webshopunkban, ugyanis számos termék közül válogathatsz az otthoni rezsicsökkentés kapcsán. Amennyiben van olyan berendezés, melyet jelenleg nem találsz a kínálatunkban, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot az erre dedikált aloldalunk segítségével és kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot, hogy a lehető legjobb megoldást kínálják.

Hozzászólások

Írj hozzászólást