energiafelhasználás kW vs kWh: mégis mi a különbség a kettő között?
telefon

Rendeléssel kapcsolatos információk:

[email protected] - Hétfő-Péntek 7:00-17:00

kW vs kWh: mégis mi a különbség a kettő között?

kW vs kWh: mégis mi a különbség a kettő között?

Bár a kilowattóra (kWh) és a kilowatt (kW) összefüggő mértékegységek, mégis két nagyon eltérő célt szolgálnak. Végső soron a kWh és a kW közötti különbség megértése segíthet nyomon követni az aktuális energiafelhasználás mértékét, valamint könnyebben eligazodni a villanyszámla részletezésén. Az alábbi cikkből megtudhatjuk, hogy mégis mi a különbség a kWh és a kW között, majd áttérünk arra, hogyan jelennek meg ezek a valóságban az energiaszámlán.

 

Mi a különbség a kW és a kWh között?

Nagyon könnyű összekeverni a kilowattot és a kilowattórát akkor, mikor az energiafelhasználásról beszélünk. A fő differencia mégis akkor ütközik ki, mikor az energiafelhasználás témaköre van terítéken. Hogy leegyszerűsítsük a dolgokat, a kilowatt a teljesítményt mutatja, míg a kilowattóra az elhasznált energia mérték: a teljesítmény azt határozza meg, hogy egy berendezés mennyi áramot vesz fel, míg az energia mértéke azt, hogy az a berendezés adott időn belül mennyit fogyaszt el.

A villanyszámlán a kWh azt az energiamennyiséget jelenti, hogy mennyi energiát fogyasztottunk el az adott időszakban. 

A kilowatt szimplán azt méri, hogy egy elektronikai berendezésnek milyen az energiafelhasználása. Ezt általában wattban fejezik ki. 1000W = 1 kW.

 

Hogyan kalkulálhatunk kW és kWh esetében?

Minden egyes elektronikai berendezésről leolvashatjuk az energiaszükségletét. Általában egy mai televízió 100W-ot fogyaszt, míg egy szárítógép 2000W környékén működik. De mégis, mit jeleznek ezen adatok, hogyan matekozzunk?

Az adott példánál a televízió azon készülékekhez tartozik, melynek alacsony az energiafelhasználása. Ebben az esetben ennek 10 órát kell ahhoz működnie, hogy elfogyasszon egy kW-ot.

Ha a szárítógépről beszélünk, azt már a magasabb energiafelhasználású készülékekhez soroljuk. Itt mindösszesen fél órára van szükség, hogy egy kW-ot elhasználjunk.

 

Matekozzunk: mennyi az energiafelhasználás?

Most, hogy már tudjuk a kW és a kWh közötti különbséget, könnyen betekintést nyerhetünk, hogy milyen készülékünkkel mennyi az energiafelhasználás, így könnyen eligazodhatunk a villanyszámla részletezőjén. Egy-egy elektronikai berendezés esetén becsüljük meg, hogy mennyit használjuk egy hónap alatt, így könnyen ki tudjuk kalkulálni, hogy mennyi lehet a villanyszámla, amely végülis ezt mutatja meg, hogy az adott elszámolási időszakban hány kWh-át fogyasztottunk el összesen a háztartásunkban.

Tegyük fel, hogy van egy mosogatógépünk, amelyet napi két órán át használunk. Ennek a gépnek az energiafelhasználása 1500W, így könnyen kiszámolhatjuk, hogy az két óra alatt 3 kWh-át fogyaszt el nap mint nap. Amennyiben ezt 30 nappal megszorozzuk, akkor máris 90 kWh-t kapunk egy hónapra. Ez azt jelenti, hogy csak ezzel a berendezéssel fogyasztunk el havi szinten 3 240 forintot a rezsicsökkentett, 36 Ft/kWh-s árszabáson.

Amennyiben nagyjából meg tudjuk becsülni, hogy mely készülékünket mennyit használunk, akkor könnyen ki tudjuk számolni, hogy mennyi lehet reálisan a villanyszámlánk.

 

Legyünk energiatudatosak!

Most, hogy az utóbbi hónapokban elszabadultak az energiaárak, minden eddiginél nagyobb hangsúly van az energiatudatosságon. Ennek kapcsán érdemes lecserélni minden olyan berendezésünket, amelyek nem energiatakarékosak, kezdve a világítástól.

Amennyiben valamire nincs igazán szükségünk és ritkán használjuk, esetleg több napra elutazunk, akkor érdemes a készülékeket áramtalanítani, hisz hosszabb távon a standby módban lévő készülékek is összeadják az energiafelhasználás mértékét, ami megnöveli a fogyasztást.

 

Nézz szét nyugodtan webshopunkban, ugyanis számos termék közül válogathatsz az otthoni rezsicsökkentés kapcsán. Amennyiben van olyan berendezés, melyet jelenleg nem találsz a kínálatunkban, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot az erre dedikált aloldalunk segítségével és kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot, hogy a lehető legjobb megoldást kínálják.

Hozzászólások

Írj hozzászólást