Méltatlanul elfeledve?
telefon

Rendeléssel kapcsolatos információk:

[email protected] - Hétfő-Péntek 7:00-17:00

Hagyományos gázkészülékek

Hagyományos gázkészülékek

A gázáremelések hatására a magyar gázkészülékpiacon jelentős változás ment végbe, amely jótékonyan érintette a kondenzációs kazánok eladási adatait. Ezzel párhuzamosan a hagyományos üzemű kazánok kissé háttérbe szorultak. 


A hagyományos gázkészülékek háttérbe szorulása érdemtelenül történik, hiszen ha belegondolunk, hogy az országban hány háztartásban működnek gázkészülékek mindenféle szabályozhatóság nélkül, rögtön más megvilágításba helyeződik a lényegesen takarékosabb, komplett rendszerbe foglalható fali kazánok alkalmazása. Írásunkban ezeknek a kazánoknak a felhasználási lehetőségeit és előnyeit vizsgáljuk meg.

Égéstermék elvezetése: kétféle módon

Az égéstermék-elvezetés a gázkészülékek telepítésekor az egyik legfontosabb kérdés. A modern hagyományos fali kazánok kétféle füstgázelvezetéssel kaphatók. Az egyik a hagyományos kéménybe köthető változat. Ezeknek a telepítése a legegyszerűbb, hiszen ugyanazt a kéményt használják, mint a régi kazán, természetesen a kémény megfelelő állapota esetén. Ezt kéményseprő vállalattal ellenőriztetni szükséges. Ha a kémény nem megfelelő, a kéményseprő a kémény bélelését fogja előírni. Ha a kémény bélelését nem tudjuk vagy nem akarjuk elvégeztetni, választhatjuk a saját égéstermék-elvezetéssel rendelkező zárt égésterű, ún. turbós kazánt is. E készülékek amellett, hogy lényegesen jobb hatásfokkal (hatásfok: a hasznos energia és a befektetett összes energia hányadosa) működnek, mint a kéményes változatok, könnyebben is elhelyezhetők, természetesen be kell tartani az elvezetési hosszakat. A zárt égésterű kazánokban ugyanis a füstgázelvezetést egy ventilátor biztosítja, amely csak meghatározott elvezetési hosszon képes az égéstermék biztonságos eltávolítására.

Teljesítményszabályozás: a víz, vagy a levegő hőmérséklete alapján

A teljesítményszabályozás szintén kétféle típusba sorolható. Az egyik esetén a kazánba visszatérő lehűlt fűtési víz hőmérséklete alapján történik. Ha a víz hőmérséklete hidegebb, azaz a fűtési rendszer több hőt adott le, a kazán égője nagyobb teljesítményre kapcsol. Ha a visszatérő víz hőmérséklete magasabb, azaz a fűtési rendszer nem adott le sok hőt, a kazán kisebb teljesítményen üzemel tovább, értékes gázt takarítva meg. 
A másik szabályozási mód (ez a fejlettebb) a levegő, vagy külső hőmérséklet alapján történhet. Ekkor nem várjuk meg, míg a fűtési víz lehűl, hanem a levegő hőmérséklete alapján állítjuk be a megfelelő fűtésivíz-hőmérsékletet. Ezen az elven működő készülékek szabályozási tartománya 40-100% között alakul, ami azt jelenti, hogy egy 24 kW-os kazán 7,3 kW-tól 24 kW-ig az éppen aktuális igényeknek megfelelő teljesítménnyel képes fűteni.

Összetett fűtési rendszerek

A hagyományos fűtésű fali gázkazánok több fűtési kör ellátására alkalmasak, amelyeket időjáráskövető szabályozó segítségével egymástól akár függetlenül is képesek kezelni, így lehetőségünk van egy kétszintes családi ház esetén a felső és alsó szintet külön kezelnünk mind az idő, mind a hőmérséklet vonatkozásában – a megfelelő fűtési rendszer kialakítása esetén. A hagyományos kazánok gázfogyasztásban és hatásfokban természetesen nem tudnak többet a fejlettebb kondenzációs kazánoknál, de a régi ki-be kapcsolós, szabályozás nélküli egységekhez képest jelentős hatásfok-növekedés és kézzel fogható gázfogyasztás-csökkenés érhető el a modern változatokkal.

Aranyosi Miklós épületgépész mérnök 
Forrás: amiotthonunk.hu