esővíz tárolás otthon Az esővíz tárolás és kezelés otthon
telefon

Rendeléssel kapcsolatos információk:

[email protected] - Hétfő-Péntek 7:00-17:00

Az esővíz tárolása és kezelése az otthonunkban

Az esővíz elvezetése otthonunkba

Az esővíz elvezetése és későbbi felhasználásig való tárolása egy innovatív, pénztárcabarát és kiemelkedően hasznos lehetőséget jelent a lakosságivízellátás szempontjából, de fontos lehet a kereskedelem és az agrárium, azon belül legfőképp a mezőgazdaság területén is. Fontos tudatosítani az emberekben, főként azokban akik családiházban laknak vagy építkezés előtt állnak, hogy a közművektől eltérően a jóminőségű csapadékvíz alternatív forrásként való felhasználása milyen előnyöket jelent számukra, mivel ezáltal nem kell kizárólag a vízművekre támaszkodni vagy költséges fúrásokba, kútépítésekbe belemerülni és még spórolni is tudnak. Biztos ismerős mindenki számára az a kellemetlen helyzet, amikor reggel munkába indulnál és nincs víz, mert csőtörés van az utcában, ezt a problémát is tökéletesen orvosolja egy otthoni víztároló berendezés. 

A mai világban a klímaváltozás időszakában a víznek hatalmas értéke van és az egyre csak növekvő vízköltségekkel ez az érték folyamatosan növekszik. Egy professzionálisan létrehozott esővízgyűjtő és tároló rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy legalább részben átvegyük az irányítást a saját otthonunk vízgazdálkodása felett. Továbbá rendszeresen jelentkező probléma, hogy a rengeteg intenzív esőzés következtében a csapadék kerteket, utakat, és lakásokat önt el, illetve a nagymennyiségű talajvíz is komoly károkat okoz, ezért ennek elvezetése kulcsfontosságú az útjaink és az épületeink megóvása érdekében. 

 

Esővíz elvezetés

Az esővíz elvezetése minden embernek a saját érdeke, mivel rengetek kárt okozhat a ház falaiban az esővíz, ami többnyire repedések formájában jelentkezik, ennek számos oka lehet például, hogy nem megfelelően van kialakítva az ereszcsatorna vagy helytelenül, rosszabb esetben sehogy sincs  elvezetve a víz a ház fala mellől. Emiatt következhet be az, hogy megsüllyed a ház és elkezdenek repedni a falak. Ezért fontos a precízen megtervezett ereszcsatorna rendszer és a hozzá tartozó lefolyók megfelelő kialakítása, valamint egy jól kivitelezett elvezető rendszer kiépítése. Nem mellékesen a jogszabályok értelmében már a ház tervezése során kötelező figyelembe venni a csapadék elvezetésének a módját. A rossz elvezetésnek köszönhetően nem csak a saját de akár a környező épületekben is nagyon komoly károk keletkezhetnek, ami később mind minket fog terhelni. Élettani szempontból is komoly veszélyforrást jelent a csapadék rossz elvezetése, ugyanis a falak gyors penészedésnek indulhatnak, ami az egyik leggyakoribb oka a légzőszervi megbetegedéseknek. 

 

Az esővíz elvezetésére több módszer is rendelkezésre áll ezek közül az alábbiak a legnépszerűbbek:

·       kavicsból készült szikkasztó

·       különböző elemekből előgyártott szikkasztó berendezés

·       folyókával történő elvezetés

·       habár egy külön fejezet fog erről szólni, de a ciszternába történő esővízgyűjtés is ide tartozik mint esővíz elvezetési megoldás Kavicsból készült szikkasztó

Itt arról van szó, hogy a lefolyókat összekötik a talajszint alatt a KG csővel, különös figyelemmel arra, hogy kellő mennyiségű tisztító idom kerüljön a rendszerbe, ami dugulás esetén nagyban segíti a csövek tisztítását. Magát az esővizet egy a háztól messzebb lévő területre kell elvezetni, ahol kialakításra kerül a szikkasztó berendezés. A szikkasztó egy olyan általában 2 méter mély gödör, ami áttöri a talajnak a vízzáró rétegét, ebből kifolyólag lazább talaj esetén sekélyebb, durvább anyagos talaj esetén pedig mélyebb. A szikkasztó gödörbe elhelyezik az esővíz elvezetésére szolgáló csöveket, majd a gödör általában geotextil bélést kap, amibe lehetőség szerint nagyméretű kavicsréteg kerül a talajszint alatt 30-40 centiméterig. Majd ezt is lefedik geotextillel és földdel terítik be. A geotextil minden esetben az a célt szolgálja, hogy a föld ne tudjon bemosódni a kavics közé, ami jelentősen csökkentené a szikkasztás mértékét.


 

Előgyártott elemekből készült szikkasztó

A kulé kavics helyett egy népszerű másik opció az általában műanyag elemekből előgyártott szikkasztó, ami sokesetben kisebb különálló egységekkel, modulokkal is bővíthető. A kiásott gödör szélére körbe geotextil borítás kerül, csak úgy, mint az előző esetben, aljára pedig  pár centiméter vastag döngölt kavicságyat terítenek,  majd erre helyezik rá az az előre legyártott szikkasztóberendezést. Az oldalát feltöltik kaviccsal, a tetejét pedig geotextillel és termöföldel fedik le. Ez lényegesen könnyebb és egyszerűbb mód, mint az előző kavicsból készült szikkasztó és alkalmas a burkolat alá való telepítésre is, mivel ellenáll a nagyobb forgalmú járműterhelésnek is.

Létezik olyan megoldás is, amikor a csapadékvíz egy fagyhatár alá ásott árokba helyezett hosszanti dréncső segítségével szikkad el. 


 

Folyókával történő elvezetés

Itt a legfontosabb dolog kiemelni azt, hogy a hatályos jogszabályok szerint az esővíz elvezetését vagy szikkasztását mindenkinek a saját tulajdonán belül kell elvégeznie, ezért szigorúan tilos kivezetni a közterületre, kivéve ha rendelkezel rávonatkozó külön engedéllyel. Igazából ennél a módszernél az a lényeg, hogy a csapadék valamilyen folyóka segítségével el legyen vezetve a földfelszín felett a házfaltól. Ez történhet a legegyszerűbb kikötőre húzott KG csővel vagy kicsit dizájnosabban egy előgyártott folyókával, amit ráccsal is lefedhetünk, vagy magunk is kialakíthatjuk kedvünk szerint betonból. A másik fontos szempont amire figyelnünk kell, hogy a ház falától legalább 2-3 méteres távolságra fektessük le a folyókát, ezzel is óvva a ház falát az esetleges szivárgásoktól.

 

Ciszternába történő esővízgyűjtés

Korábban sok esetben előfordult, hogy kút híján a kertek locsolását csak a vízművek vezetékes vízvezetékéről lehetett megoldani, ami nagyon sok extra kiadást jelentett. Ezért építettek a múltban tömör téglából készült ciszternákat, amiket mostanra a zsalukő váltott fel. 

De a legegyszerűbb módja az esővíz tárolásának a műanyag esővíz tárolók, amiket csak legtöbb esetben el kell helyezni a földalatt.  Az esővíz tárolásának lehetőségét és előnyei megérdemelnek egy külön fejezetet ezért lentebb kerülnek kifejtésre. 

 

Esővíz tárolása


Az csapadékvizet a kertek öntözésén felül rengeteg dologra lehet használni, amivel sok pénzt megspórolhatunk, például a házon belül wc öblítésre, sőt akár a mosógépbe mosáshoz is felhasználható. Természetesen, ezekhez már egy komolyabb vízgyűjtő rendszer telepítése szükséges. Ezen komplex rendszer részét képezi a víz elvezetése, szűrése, tárolása, valamint a tartályokból történő mozgatáshoz szükséges szivattyúberendezés. 

Gondoljunk csak bele mennyi előnnyel jár egy ilyen rendszer. Az első és a legfontosabb talán az, hogy a telepítési és karbantartási költségeken felül az esővíz nem fog nekünk pénzbe kerülni ezért gazdaságos alternatívát kínál a vízművek által szolgáltatott vízzel szemben. Továbbá mivel lényegében újrahasznosítjuk az esővizet csökkentjük a vízművek terhelését ezáltal csökken a lakossági vízfogyasztás környezetre kifejtett káros hatása is.  Az esővíz a legtöbb esetben lágy víz, ami ennek köszönhetően sok felhasználási területen jobb, mint a hagyományos csapvíz, például a mosógépeknek. 


A tároló elhelyezhető a föld alatt, a föld felett vagy csak részben a föld alatt eltemetve. Annak eldöntésében, hogy melyik a legjobb elhelyezési mód számunkra három szempontot kell figyelembe vennünk az esztétikát, a kialakítás költségeit, illet a geológiai viszonyokat. 

·       Talajszint felett - Remek és költséghatékony lehetőség az esővíz tárolására, rengeteg tartálytípus létezik például a polietilénből, csavarozott acélból vagy fából készült lehetőségeink is vannak. Esztétikai szempontból fák közé elrejtve vagy az háztól távolabb érdemes elhelyezni őket, kivéve ha dizájn célokra is tudjuk használni őket például a fából készült tartályt. 

 

·       Részben eltemetve – Ebben az esetben a tartályt a negyedéig vagy feléig betemetik a földbe.

 

·       Földben - Általában a talaj alá telepített tartályok nagyobb alapterületet igényelnek. Ha köves a talaj az ásási költség jelentősen megnövekedhet. A földi tartályok teherbírása változó van ami elbír több embert is maga felett, van ami egy autót is és van ami még ennél is nagyobb teherbírással rendelkezik. Mivel nem foglal el extra helyet a kertünkből, ezért sok ember számára ez a legnépszerűbb változat.