Ma még kissé drága, de hamar megtérülhet!
telefon

Rendeléssel kapcsolatos információk:

[email protected] - Hétfő-Péntek 7:00-17:00

A napelem


Néhány évtizede az emberiségnek rá kellett ébredni, hogy a föld energiakészlete, kőolaj- földgáz- és kőszénforrásai végesek, kimeríthetők. A népesség növekedésével egyenes arányban nő energiaszükségletünk, nem is beszélve arról, hogy gépesített életmódunk lépten-nyomon elektromos energiát igényel. A szakemberek véleménye megoszlik arról, hogy ilyen ütemű energiaszükséglet-növekedés mellett mennyi ideig lehetnek még elegendők a hagyományos energiaforrásaink, egyesek egy évszázadot, mások azonban csupán egy évtizedet mondanak.

A források apadása napjainkban részben energiatudatosságra és környezetvédelemre készteti az embereket, részben pedig új, alternatív energiaforrások bevonásával kísérleteznek a szakemberek. Szaporodnak a szélerőművek, nő a bio üzemanyag gyártására használt növények termőterülete.

Ebbe a sorba illeszkedik a napelem is. A Nap gyógyító hatása, sőt tisztelete régtől fogva ismert, energiájának az ipar és a háztartások szolgálatába állítása azonban olyan technikai fejlettséget igényelt, amely elérése csak az utóbbi évtizedekben valósult meg. Ettől kezdve azonban már szinte megállíthatatlan a napenergia használatának terjedése mind a nagyiparban, mind a lakossági fogyasztásban.

A napelem működési elve, hogy a fény sugárzását közvetlenül energiává alakítja át, amely aztán már éppúgy használható, mint a más energiahordozókból előállított áram. Hosszú ideig az eszközök ára és kis mennyiségben való gyártása akadályozta széles körben való elterjedésüket, mára azonban részben a környezetbarát szemlélet terjedésének köszönhetően is, már hazánkban is egyre több helyen találkozhatunk vele.
A napelem nagy előnye, hogy praktikus, és a kezdeti költségek után már csak a Napra kell bíznunk a munkát! Abban pedig hatalmas lehetőségek rejlenek, hiszen elméletileg a mai emberiség egész éves energiaszükségletét a Nap által egyetlen óra alatt sugárzott energia fedezné. Természetesen, mint minden más technikai vívmány, úgy a napelem is távol van még ma ennek a teljesítménynek csak a megközelítésétől. A napelem fejlesztésére és készítésére épülő iparág azonban reményekre adhat okot, és a hatékonyság gyors növekedését eredményezheti.

És bár ma még kissé drágák a napenergiát átalakító készülékek, de hamar megtérülhet az áruk, nem is beszélve arról a haszonról, ami a környezettudatosságból adódik.

Napkollektor

Kézenfekvő, hogy a Nap felé forduljunk, amelynek energiája minden földi élet forrása, kiapadhatatlan tartalékai pedig az egész emberiség számára elegendőek. A mai, modern technológiai megoldások alkalmazásával már meglehetősen jó eredményeket lehet elérni akár áramot, akár melegvizet állítunk elő.

A napkollektor nem más, mint a Nap fényenergiáját hőenergiává átalakító berendezés, amit legtöbbször víz melegítésére használnak, de előfordul hőcserélő közegként légnemű anyag is. Ezt a felmelegített anyagot használják fűtésre, felhasználási területei között megtalálható még például a fűtésen kívül a melegvíz szolgáltatás mosogatáshoz, fürdéshez és akár medencék vízutánpótlásához, de olyan megoldással is találkozhatunk, ahol a fényt összegyűjtve üvegszálakon, vagy tükrös csöveken keresztül vezetik el épületek világításához.