H tarifa A H tarifa és amit tudni érdemes róla
telefon

Rendeléssel kapcsolatos információk:

[email protected] - Hétfő-Péntek 7:00-17:00

A H tarifa és amit tudni érdemes róla

A H tarifa és amit tudni érdemes róla

A lakossági áramszolgáltatások terén széles paletta áll a rendelkezésre. A jó hír, hogy aki árammal fűt, az igénybe veheti az úgynevezett H tarifát, amivel egy sokkal kedvezőbb díjszabáson vásárolhatja az áramot.

A H tarifát azért hozták létre, hogy kedvezményes áron lehessen működtetni a hőszivattyúkat, valamint a megújuló energiaforrásokból kiépített fűtési rendszereket. Ezt a díjszabást egyébként 2010-ben alkották meg, s ezt követően lehet igényelni.

 

Mi is az a H tarifa?

Többféle árszabás létezik az egyetemes szolgáltatáson belül.

A legismertebb az A1 tarifa. Ez a leggyakrabban használt díjazás, amely egy zónaidős. Ergo éjjel-nappal ugyanazon az áron vásárolhatjuk meg a kWh-ot. A jelenlegi rezsiárak mellett 2523 kWh-ig 35,2 Ft/kWh-ba kerül, míg ezen fogyasztás felett 70,2 Ft/kWh-ba.

A másik legnépszerűbb a B tarifa. Ezt a díjszabást, amit gyakran éjszakai tarifának hívnak, hiszen ezen mérőre csak olyan berendezéseket köthetünk, amelyek vezérelt csatlakozási ponttal rendelkeznek, vagyis külön mérőre vannak kötve és nem a dugaljba kell őket csatlakoztatni, hanem fixen a hálózatra kapcsoltak. Csúcsidőszakon kívüli időszakra esik az áram elérhetősége, naponta mindössze 8 órán keresztül. Ezen tarifa 2523 kWh-ig 23,5 Ft/kWh-ba kerül, míg fölötte 60,9 Ft/kWh-ba.

Végül pedig elérkeztünk a H tarifához. Ez a hőszivattyúkhoz és a megújuló energiaforrásokhoz kiépített rendszerekhez használható tarifa. A legfontosabb jellemzője, hogy nem elérhető egész évben: fűtési célra a legkedvezményesebb áron csak október 15-től április 15-ig vehető igénybe. Fűtési idényben 23,5 Ft/kWh az árszabása, míg nyári időszakban, 2523 kWh-ig 35,2 Ft/kWh árat jelent.

 

Kik és hogyan vehetik igénybe a H tarifás elszámolást?

Az első kérdés mindig az, hogy miképp zajlik a H tarifa igénylése és kiépítése?

Minden esetben az első lépés, hogy a H tarifa beköttetéséhez fel kell venni a kapcsolatot az adott áramszolgáltatóval. Itt kapunk felvilágosítást az igénylés pontos menetéről és a határidőkről.

A másik legfontosabb dolog, hogy magához a H tarifához való korszerűsítést, mérőhelykiépítést és egyéb munkálatokat kizárólag regisztrált szerelő végezhet el. A bekötés során egy külön mérőt kell felszerelni, mivel nem leválasztható, külön mérhető áramkörre szükséges bekötni, egy két tarifás mérő segítségével.

 

A H tarifa előnyei

A H tarifának egyértelműen megvannak az előnyei. A megnövekedett rezsiáraknak köszönhetően ez jelenleg hatványozottan igaz – ám ez még a korábbi díjszabásoknál is bőven elmondható volt.

Fűtési időszakban az áramot kedvezményes díjszabáson kapjuk, a korábban már említett 23,5 Ft/kWh-ért. Ergo jelentősen olcsóbban jövünk ki, mintha a belső hálózaton belül kapcsolnánk be különböző fűtőtesteket, amelyek a nappali mérőről üzemelnek egységes 35,2 Ft/kWh-os áron.

Nem mellesleg, H tarifa esetében olyan fűtőtesteket üzemeltethetünk, amelyek kimondottan erre a célra lettek megalkotva, mivel egy-egy hősugárzó sosem képes olyan meleget varázsolni, mint egy hőszivattyú, vagy inverteres klíma.

 

Klíma, mint H tarifás eszköz

Napjainkban nagy szokássá vált, hogy klímával fűtünk. Legalábbis egyre több háztartásban alkalmazzák ezen megoldást az emberek.

A legtöbb inverteres klíma alkalmas fűtésre, így érdemes ezen megoldáson is elgondolkodni, hiszen nem csak praktikus, de kis helyen is elfér, nincs szükségünk egyéb fűtőtestre, mint a radiátorokra. Másik pozitív tulajdonsága, hogy a nyári kánikulában képes alaposan lehűteni a lakásunkat.

 

Nézz szét nyugodtan webshopunkban, ugyanis számos termék közül válogathatsz az otthoni rezsicsökkentés kapcsán így a téli szezon folyamán. Amennyiben van olyan berendezés, melyet jelenleg nem találsz a kínálatunkban, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot az erre dedikált aloldalunk segítségével és kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot, hogy a lehető legjobb megoldást kínálják.

Hozzászólások

Írj hozzászólást