A napelem

Néhány évtizede az emberiségnek rá kellett ébredni, hogy a föld energiakészlete, kőolaj- földgáz- és kőszénforrásai végesek, kimeríthetők. A népesség növekedésével egyenes arányban nő energiaszükségletünk, nem is beszélve arról, hogy gépesített életmódunk lépten-nyomon elektromos energiát igényel. A szakemberek véleménye megoszlik arról, hogy ilyen ütemű energiaszükséglet-növekedés mellett mennyi ideig lehetnek még elegendők a hagyományos energiaforrásaink, egyesek egy évszázadot, mások azonban csupán egy évtizedet mondanak.
 
A források apadása napjainkban részben energiatudatosságra és környezetvédelemre készteti az embereket, részben pedig új, alternatív energiaforrások bevonásával kísérleteznek a szakemberek. Szaporodnak a szélerőművek, nő a bio üzemanyag gyártására használt növények termőterülete.

Ebbe a sorba illeszkedik a napelem is. A Nap gyógyító hatása, sőt tisztelete régtől fogva ismert, energiájának az ipar és a háztartások szolgálatába állítása azonban olyan technikai fejlettséget igényelt, amely elérése csak az utóbbi évtizedekben valósult meg. Ettől kezdve azonban már szinte megállíthatatlan a napenergia használatának terjedése mind a nagyiparban, mind a lakossági fogyasztásban.

A napelem működési elve, hogy a fény sugárzását közvetlenül energiává alakítja át, amely aztán már éppúgy használható, mint a más energiahordozókból előállított áram. Hosszú ideig az eszközök ára és kis mennyiségben való gyártása akadályozta széles körben való elterjedésüket, mára azonban részben a környezetbarát szemlélet terjedésének köszönhetően is, már hazánkban is egyre több helyen találkozhatunk vele.
A napelem nagy előnye, hogy praktikus, és a kezdeti költségek után már csak a Napra kell bíznunk a munkát! Abban pedig hatalmas lehetőségek rejlenek, hiszen elméletileg a mai emberiség egész éves energiaszükségletét a Nap által egyetlen óra alatt sugárzott energia fedezné. Természetesen, mint minden más technikai vívmány, úgy a napelem is távol van még ma ennek a teljesítménynek csak a megközelítésétől. A napelem fejlesztésére és készítésére épülő iparág azonban reményekre adhat okot, és a hatékonyság gyors növekedését eredményezheti.

És bár ma még kissé drágák a napenergiát átalakító készülékek, de hamar megtérülhet az áruk, nem is beszélve arról a haszonról, ami a környezettudatosságból adódik.
 

Napkollektor

Kézenfekvő, hogy a Nap felé forduljunk, amelynek energiája minden földi élet forrása, kiapadhatatlan tartalékai pedig az egész emberiség számára elegendőek. A mai, modern technológiai megoldások alkalmazásával már meglehetősen jó eredményeket lehet elérni akár áramot, akár melegvizet állítunk elő.

A napkollektor nem más, mint a Nap fényenergiáját hőenergiává átalakító berendezés, amit legtöbbször víz melegítésére használnak, de előfordul hőcserélő közegként légnemű anyag is. Ezt a felmelegített anyagot használják fűtésre, felhasználási területei között megtalálható még például a fűtésen kívül a melegvíz szolgáltatás mosogatáshoz, fürdéshez és akár medencék vízutánpótlásához, de olyan megoldással is találkozhatunk, ahol a fényt összegyűjtve üvegszálakon, vagy tükrös csöveken keresztül vezetik el épületek világításához.

 

Hogyan készül a napelem? Kattintson a videóra!!
 

 

A kosár tartalma

A kosár jelenleg üres!

Ügyfélszolgálat

szerelvenyaruhaz.hu top 30-as helyezés!

Épületgépész Unió

Szerelvény Szakáruház Kft, az Épületgépész Unió tagja!

Hasznos információk

Immergas akció!

Immergas akció!

Kedvező árú, minőségi Immergas kazánok.
Nyári radiátor kedvezmények

Nyári radiátor kedvezmények

Használja ki nyári kedvezményeinket és cserélje le, szereltesse be most radiátorát!
Szállítási információk

Szállítási információk

Magyarország egész területére kedvezményes szállítás.
A korszerű fűtési rendszer

A korszerű fűtési rendszer

Az ideális fűtés ismertetőjegyei
A napelem

A napelem

Ma még kissé drága, de hamar megtérülhet!
Amire érdemes odafigyelni

Amire érdemes odafigyelni

Minden amit tudni érdemes a fűtési rendszerekről
Spóroljunk a fűtéssel

Spóroljunk a fűtéssel

Néhány tipp az energia spórolására
Veszélyesek a CO-riasztók?

Veszélyesek a CO-riasztók?

Érdekes eredményekkel
Hagyományos gázkészülékek

Hagyományos gázkészülékek

Méltatlanul elfeledve?