A korszerű fűtési rendszer

A fűtéstechnikai trend igen szorosan kapcsolódik a környezet- és energiapolitikához. Mindenütt a legfontosabb cél a szennyezőanyag-kibocsátás és az energiafogyasztás csökkentése. Magyarországon a korábban élénkülő piac az utóbbi években a gazdasági változások következtében megtorpant. A szakegyesületek adatai szerint a háztartások kb. 50%-a van bekötve a gázhálózatba és 40%-a már gázzal is fűt.

 

Az ideális fűtés ismertetőjegyei az alábbiakban vázolhatók: Olyan fűtés, amelynél a hő sugárzással adódik át. A nagy hőtároló felületek, mint például a falak, a padlók, a cserépkályha felszíne, stb. felmelegedve lassan és egyenletesen adják át a hőt a helyiség levegőjének. Ez áll legközelebb az ember természetes hőigényéhez és kellemes közérzetéhez. Olyan fűtés, amelynél lehető legkevesebb a konvekciós - levegőáramlással járó hatás. Az állandó hideg-meleg levegőcirkuláció ugyanis a helyiségben sok port kever fel és azt lebegtetve meg is tartja. A levegő túlzottan fel is melegedhet és szárazzá válhat. A túlzott levegőáramlás elkerülésével a levegő kellemetlen elektrosztatikus feltöltődése is alacsony szinten tartható. Olyan fűtés, amelynél mind a helyiség levegője, mind annak határoló falai közel azonos hőmérsékletűre melegednek fel. (A hőmérséklet-különbség ne legyen több, mint 30 °C.) Olyan fűtés, amely - a helyiségben - a hőt alulról fölfelé lehetőleg közel azonosan osztja el. Olyan fűtés, amelynél a fűtőtest felületi hőmérséklete viszonylag kicsi (fémfelületek esetében maximum 50 °C). A túl meleg fém fűtőfelületeken vagy az elektromos fűtések izzó fűtőspirálján megperzselődnek a levegőben lebegő porrészecskék, amelyeknek következménye a rossz levegő és a kellemetlen szag. Olyan fűtés, amely környezetkímélő, a korszerű technikai színvonalat képviseli és kielégíti a vonatkozó előírásokat. Olyan fűtés, amely takarékos, optimálisan magas hatásfokkal üzemel. A megfelelő belső levegőhőmérséklet: 18-20 °C között van. A helyiség hőmérsékletének 1%-kal történő csökkentése 5% fűtőenergia-megtakarítást jelenthet. 20 °C helyiség-hőmérsékletnél az energiafelhasználás egyötöd résszel kisebb, mint 24 °C-nál. A nem megfelelően tömített nyílászáró szerkezeteken át légáramlás indul. A falak lehűlése miatt a helyiség hőmérsékletét meg kell emelni, amely megnöveli a fűtési energiaszükségletet és ezzel a költségeket. A frisslevegő-szükséglet pótlása is fontos, főleg amennyiben több ember tartózkodika helyiségben. A száraz levegő növeli a fűtési költségeket is. Egy vízpárologtató megtöltése és a fűtőtestre helyezése beállítja a levegő légnedvesség-tartalmát.

Forrás: reak.hu
 
A falfűtés az egyik legkorszerűbb fűtési forma, lényege, hogy a szabad falfelületre, a vakolat alá kis átmérőjű, műanyag csövet szerelnek, majd ebben a csőben fűtésnél meleg vizet, hűtésnél hideg vizet áramoltatnak. Ettől a meleg víztől a falfelület átmelegszik vagy lehűl, és fűti illetve hűti a helyiséget. Elsősorban a helyiség külső falainak belső felületét érdemes csővezetékkel ellátni, és csak másodsorban a belső falakét, a külső tértől elhatároló felületek hideg (illetve nyáron hő-) sugárzásának megszüntetésére. Falfűtéssel nagy felületek kerülnek felfűtésre alacsony hőfokon, így a hatásfok és a komfortérzet nő, illetve a fűtési költség csökken. A lakótér alacsonyabb hőmérséklete pozitívan hat a vegetatív idegrendszerre, az ember közérzetileg frissebbnek érzi magát és nő az agy teljesítőképessége. Orvosi szempontból figyelemre méltó, hogy falfűtésnél a helyiségek porterhelése jelentősen csökken a légventilláció hiánya miatt. A falfűtés önállóan is alkalmazható, de hidegpadlós helyiségekben rendszerint padlófűtéssel szokták kombinálni, a lakályosság növeléséhez, ez azonban nem feltétlenül szükséges, csupán, mint lehetőség kínálkozik. Ez esetben padlótemperálásról beszélünk, mivel a megnövelt fűtőfelület minden esetben alacsonyabb fűtővíz illetve padlóhőmérsékletet eredményez, kiküszöbölve az önálló padlófűtés egészségkárosító hatásait. Ugyanez érvényes a mennyezetfűtésnél is, mert így a fűtési rendszerek kombinált alkalmazása tovább javítja a komfortérzetet.
Forrás: muszakiak.com

A kosár tartalma

A kosár jelenleg üres!

Ügyfélszolgálat

szerelvenyaruhaz.hu top 30-as helyezés!

Épületgépész Unió

Szerelvény Szakáruház Kft, az Épületgépész Unió tagja!

Hasznos információk

Immergas akció!

Immergas akció!

Kedvező árú, minőségi Immergas kazánok.
Nyári radiátor kedvezmények

Nyári radiátor kedvezmények

Használja ki nyári kedvezményeinket és cserélje le, szereltesse be most radiátorát!
Szállítási információk

Szállítási információk

Magyarország egész területére kedvezményes szállítás.
A korszerű fűtési rendszer

A korszerű fűtési rendszer

Az ideális fűtés ismertetőjegyei
A napelem

A napelem

Ma még kissé drága, de hamar megtérülhet!
Amire érdemes odafigyelni

Amire érdemes odafigyelni

Minden amit tudni érdemes a fűtési rendszerekről
Spóroljunk a fűtéssel

Spóroljunk a fűtéssel

Néhány tipp az energia spórolására
Veszélyesek a CO-riasztók?

Veszélyesek a CO-riasztók?

Érdekes eredményekkel
Hagyományos gázkészülékek

Hagyományos gázkészülékek

Méltatlanul elfeledve?