Kifüstöli az EU a hagyományos gázkazánokat

Kifüstöli az EU a hagyományos gázkazánokat

 

A hagyományos (kéményes, és turbós) gázkazánok a 813 és 814/2013/EU energiahatékonysági rendeletek értelmében legkésőbb 2015 szeptember 26-tól lekerülnek a kereskedések polcairól (egy- két kivételes esetet leszámítva).


A fenti rendeletek értelmében nemcsak értékesíteni nem lehet, de a hivatalosan átadni/átvenni sem e gázkészülékeket.
A magyar változatban az szerepel, hogy a határidő leteltével sem forgalomba hozni, sem beüzemelni nem lehet az új előírásnak nem megfelelő készülékeket. Vagyis hiába vesz valaki még időben egyet, és szerelteti fel még akár szeptember 26. előtt, beüzemeltetni utána már nem tudja.
Az új EU-s jogszabály behozza az energia hatékonysági címkét is, amit ezentúl minden kazán, melegvíz tároló, szolárrendszer, vízmelegítő, termosztát, hőszivattyú megkap. Ami még ennél is fontosabb, hogy azonos mutatók kerülnek feltüntetésre minden gyártónál, amit azonos méréssel kell alátámasztani.
A vásárlók szemszögéből ez egy jó hír, mert így a termékek közötti összehasonlítás egyszerűbb lesz. 

 

Miért lesz nehéz az át állás ?

A nyugati európai országokban ez a folyamat már közel 10 éve elkezdődött. Sajnos Magyarországon és Európa keleti felében még a hagyományos készülékek vannak többségben. Hogy miért van így?  
Egy hagyományos gázkazán ára 100-150 ezer forint között mozog, míg egy kondenzációs készülék 250-300 ezer forintba kerülhet. Nem beszélve sok olyan tételről, ami a rendszer beüzemeléséig terhel minket. Jó hír hogy a már meglévő készülékek javítására nem vonatkozik a jogszabály, alkatrészek cseréjével még sokáig üzemben tarthatjuk készülékünket.

A legnagyobb kérdés az lesz, hogy a már raktáron lévő termékekkel mi lesz.
Mert a jogszabály szerint 2015 szeptember 26. után nem lehet beüzemelni sem.
Erről még folynak az egyeztetések.

 Mindenesetre érdemes már ma előkészíteni egy perselyt “KAZÁN” felirattal, mert bármi is legyen az egyéni döntés, az biztosan nem lesz ingyen….

Hosszútávon megtérűl !

Mitől lesz kéményes, turbós vagy kondenzációs egy gázkazán ?

A gázkazán égés terméke széndioxid és víz. Az elégetett metán (CH4 +2O2) ennek az égésterméke CO2 + 2H2O . A víz ebben az esetben gőz formájában távozik. Ezt az égésterméket a huzat húzza ki. A kazán helységében lévő levegővel együtt. Ami nem a túl szerencsés.

A turbós készülékek ezzel szemben az égéshez szükséges levegőt egy külön csövön ventilátor segítségével érkezik és a füstgáz egy másik csövön távozik vagy egy dupla falu cső egyik és másik rétegén keresztül. Így egy teljesen zárt rendszerben kering a levegő. Viszont a távozó füstgáz még itt is 150-200°C ami nagy energia veszteséget jelent.

A kondenzációs gázkazánok is turbós készülékek csak itt már a távozó gőz lekondenzálódik. Az ebből nyert energiával a fűtővizet melegítik. Ezért lehet az, hogy a kondenzációs gázkazánok hatásfoka nagyobb, mint 100%. Ezt a gondolatmenetet folytatva a kondenzációs gázkazánok részterhelésen és alacsonyabb fűtési hőmérsékleten nagyobb hatásfokkal üzemelnek. A hatékonyabb fűtési rendszer kevesebb erőforrást igényel, tehát környezetkímélőbb.
A nagyobb hatékonyság érdekében érdemes külső hőmérséklet érzékelővel ellátni a fűtési rendszert így tartva optimálisan legalacsonyabb szinten a fűtési hőmérsékletet.

A fűtés korszerűsítés elengedhetetlen velejárója, hogy lakásunk nyílászárói jól szigeteltek legyenek, hasonlóképpen figyelmet kell fordítanunk a lakás megfelelő szigetelésére is. Terméseztessen, nem mindenki tehet meg magának teljes korszerűsítést, de kis oda figyeléssel spórolhatunk a pénztárcánknak és környezetünknek is.

A cikk forrását itt találod: http://index.hu/gazdasag/2015/04/13/kazan_kondenzacios_forgalom/

A kosár tartalma

A kosár jelenleg üres!

Ügyfélszolgálat

szerelvenyaruhaz.hu top 30-as helyezés!

Épületgépész Unió

Szerelvény Szakáruház Kft, az Épületgépész Unió tagja!

Hasznos információk

Kifüstöli az EU a hagyományos gázkazánokat

Kifüstöli az EU a hagyományos gázkazánokat

Új EU-s jogszabály 2015. 09. 26.
Szállítási információk

Szállítási információk

Magyarország egész területére kedvezményes szállítás.
 Jövő tavaszig van még idő az átállásra!

Jövő tavaszig van még idő az átállásra!

2015 szeptember 26. bevezetésre kerültek az új energetikai jogszabályok.
A korszerű fűtési rendszer

A korszerű fűtési rendszer

Az ideális fűtés ismertetőjegyei
A napelem

A napelem

Ma még kissé drága, de hamar megtérülhet!
Amire érdemes odafigyelni

Amire érdemes odafigyelni

Minden amit tudni érdemes a fűtési rendszerekről
Spóroljunk a fűtéssel

Spóroljunk a fűtéssel

Néhány tipp az energia spórolására
Veszélyesek a CO-riasztók?

Veszélyesek a CO-riasztók?

Érdekes eredményekkel
Hagyományos gázkészülékek

Hagyományos gázkészülékek

Méltatlanul elfeledve?