Hagyományos gázkészülékek

A gázáremelések hatására a magyar gázkészülékpiacon jelentős változás ment végbe, amely jótékonyan érintette a kondenzációs kazánok eladási adatait. Ezzel párhuzamosan a hagyományos üzemű kazánok kissé háttérbe szorultak.


A hagyományos gázkészülékek háttérbe szorulása érdemtelenül történik, hiszen ha belegondolunk, hogy az országban hány háztartásban működnek gázkészülékek mindenféle szabályozhatóság nélkül, rögtön más megvilágításba helyeződik a lényegesen takarékosabb, komplett rendszerbe foglalható fali kazánok alkalmazása. Írásunkban ezeknek a kazánoknak a felhasználási lehetőségeit és előnyeit vizsgáljuk meg.

Égéstermék elvezetése: kétféle módon

Az égéstermék-elvezetés a gázkészülékek telepítésekor az egyik legfontosabb kérdés. A modern hagyományos fali kazánok kétféle füstgázelvezetéssel kaphatók. Az egyik a hagyományos kéménybe köthető változat. Ezeknek a telepítése a legegyszerűbb, hiszen ugyanazt a kéményt használják, mint a régi kazán, természetesen a kémény megfelelő állapota esetén. Ezt kéményseprő vállalattal ellenőriztetni szükséges. Ha a kémény nem megfelelő, a kéményseprő a kémény bélelését fogja előírni. Ha a kémény bélelését nem tudjuk vagy nem akarjuk elvégeztetni, választhatjuk a saját égéstermék-elvezetéssel rendelkező zárt égésterű, ún. turbós kazánt is. E készülékek amellett, hogy lényegesen jobb hatásfokkal (hatásfok: a hasznos energia és a befektetett összes energia hányadosa) működnek, mint a kéményes változatok, könnyebben is elhelyezhetők, természetesen be kell tartani az elvezetési hosszakat. A zárt égésterű kazánokban ugyanis a füstgázelvezetést egy ventilátor biztosítja, amely csak meghatározott elvezetési hosszon képes az égéstermék biztonságos eltávolítására.

Teljesítményszabályozás: a víz, vagy a levegő hőmérséklete alapján

A teljesítményszabályozás szintén kétféle típusba sorolható. Az egyik esetén a kazánba visszatérő lehűlt fűtési víz hőmérséklete alapján történik. Ha a víz hőmérséklete hidegebb, azaz a fűtési rendszer több hőt adott le, a kazán égője nagyobb teljesítményre kapcsol. Ha a visszatérő víz hőmérséklete magasabb, azaz a fűtési rendszer nem adott le sok hőt, a kazán kisebb teljesítményen üzemel tovább, értékes gázt takarítva meg.
A másik szabályozási mód (ez a fejlettebb) a levegő, vagy külső hőmérséklet alapján történhet. Ekkor nem várjuk meg, míg a fűtési víz lehűl, hanem a levegő hőmérséklete alapján állítjuk be a megfelelő fűtésivíz-hőmérsékletet. Ezen az elven működő készülékek szabályozási tartománya 40-100% között alakul, ami azt jelenti, hogy egy 24 kW-os kazán 7,3 kW-tól 24 kW-ig az éppen aktuális igényeknek megfelelő teljesítménnyel képes fűteni.

Összetett fűtési rendszerek

A hagyományos fűtésű fali gázkazánok több fűtési kör ellátására alkalmasak, amelyeket időjáráskövető szabályozó segítségével egymástól akár függetlenül is képesek kezelni, így lehetőségünk van egy kétszintes családi ház esetén a felső és alsó szintet külön kezelnünk mind az idő, mind a hőmérséklet vonatkozásában – a megfelelő fűtési rendszer kialakítása esetén. A hagyományos kazánok gázfogyasztásban és hatásfokban természetesen nem tudnak többet a fejlettebb kondenzációs kazánoknál, de a régi ki-be kapcsolós, szabályozás nélküli egységekhez képest jelentős hatásfok-növekedés és kézzel fogható gázfogyasztás-csökkenés érhető el a modern változatokkal.

Aranyosi Miklós épületgépész mérnök
Forrás: amiotthonunk.hu

A kosár tartalma

A kosár jelenleg üres!

Ügyfélszolgálat

szerelvenyaruhaz.hu top 30-as helyezés!

Épületgépész Unió

Szerelvény Szakáruház Kft, az Épületgépész Unió tagja!

Hasznos információk

Immergas akció!

Immergas akció!

Kedvező árú, minőségi Immergas kazánok.
Nyári radiátor kedvezmények

Nyári radiátor kedvezmények

Használja ki nyári kedvezményeinket és cserélje le, szereltesse be most radiátorát!
Szállítási információk

Szállítási információk

Magyarország egész területére kedvezményes szállítás.
A korszerű fűtési rendszer

A korszerű fűtési rendszer

Az ideális fűtés ismertetőjegyei
A napelem

A napelem

Ma még kissé drága, de hamar megtérülhet!
Amire érdemes odafigyelni

Amire érdemes odafigyelni

Minden amit tudni érdemes a fűtési rendszerekről
Spóroljunk a fűtéssel

Spóroljunk a fűtéssel

Néhány tipp az energia spórolására
Veszélyesek a CO-riasztók?

Veszélyesek a CO-riasztók?

Érdekes eredményekkel
Hagyományos gázkészülékek

Hagyományos gázkészülékek

Méltatlanul elfeledve?